keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Tavattiin Märta Tikkanen.
 Märta Tikkanen vieraili Hyvinkään kirjastossa.

Märta Tikkanen Hyvinkään kirjaston vieraana 8.10.2014


 Kirjailija Märta Tikkanen saapui Hyvinkään kirjastoon hyväntuulisena sateisesta päivästä huolimatta.
Tilaisuuden aluksi Teatteri Päivölän ryhmä esitti laulu- ja runokoosteen hänen teoksestaan Vuosisadan
rakkaustarina.

 
Märta Tikkanen ja Teatteri Päivölän työryhmä Jaana Mikkola, Anu Vänskä, Sirpa Salmi ja Maija Honkasalo.


Kirjastoon oli saapunut salin täydeltä kuulijoita, kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahtuneet mukaan.
Väliajan jälkeen ohjaaja Pilvi Kallio haastatteli Märta Tikkasta.  Kirjailija tarinoi hurmaavalla tavallaan
elämästään Henrik Tikkasen puolisona, lapsistaan, matkoistaan, kirjoittamisestaan ja kirjoistaan.

Oli suorastaan lumoavaa kuunnella älykkään, huumorintajuisen ja paljon elämää kokeneen sujuvasanaisen kirjailijan tarinointia.
Hän kertoi lapsuudestaan ja siitä, miten isossa kodissa lapsille sai riittää vain paikka jonkun huoneen nurkassa.  Hän kertoi myrskyisestä avioliitostaan Henrik Tikkasen kanssa ja siitä kertoi myös Teatteri Päivölän esitys Vuosisadan rakkaustarina.  Märta Tikkasen mukaan hän oli kirjaa kirjoittaessaan tehnyt tietoisen päätöksen kertoa kipeistäkin asioista suoraan ja rehellisesti, mitään salaamatta tai kaunistelematta.

Märta Tikkasen teokset ovat levinneet ympäri maailman ja niitä on myös esitetty maailman eri laidoilla.
Vuosisadan rakkaustarina lienee esitetyin ja kirjailija kertoi nähneensä siitä lukemattomia versioita erityisesti pohjoismaissa, Saksassa ja myös Yhdysvalloissa.  Joku sveitsiläinen esitys oli jäänyt hänen mieleensä kammottavana hihityksenä.  Tässä teoksessa ei ole todellakaan mitään hihittämistä, kirjailija totesi.

Märta Tikkanen kertoi myös isovanhemmistaan, erityisesti rakkaasta äidinäidistään Emmasta, sekä omista lapsistaan ja heidän elämäänsä liittyvien vaikeiden asioiden läpikäynnistä.  Näistä kertovat mm. teokset Emma ja Uno, sekä Sofian oma kirja.

Märta Tikkasen teokset ovat aina saaneet aikaan kohun, kirjailijan mukaan jokainen niistä.  Hän kertoi joutuneensa erityisesti suomenruotsalaisten arvostelemaksi teosten Miestä ei voi raiskata ja Vuosisadan rakkaustarina jälkeen.  Joku nainen oli jopa lyönyt häntä työpaikan portaikossa.  Fyysisen kajoamisen itseensä Märta Tikkanen on kokenut niin traumaattisena, että hän ei pysty muistamaan lyöjästä muuta kuin alaosan, sinisen hameen ja tanttakengät.

Kirjailijan puheessa vilahteli usein kävelyretket maalla, saaressa, mereen pulahtaminen.  Hän sanoi kirjoittavansa edelleen päivittäin ja potevansa edelleen aloittamisen vaikeutta.  Hän kertoi kävelyn auttavan löytämään sanojen rytmin.

Märta Tikkasen tähän päivään kuuluvat neljä aikuista lasta ja kahdeksan lastenlasta.  Aina on jollakin jotakin, seuranpitäjää tarvitaan niin samassa talossa asuvalle tyttärelle kuin lapsenlapsille sairauden sattuessa.  Hän matkustaa paljon eri tilaisuuksissa ja elämä on edelleen niin kiireistä, että kirjoittamiselle joutuu järjestämään aikaa.

Kirjailijan arkea on tänä kesänä varjostanut kivulias vyöruusu.  Ehkä luonto järjestää ihmiselle syyn hiljentää välillä tahtia - vaikka sitten vyöruusun, Märta Tikkanen toteaa lopuksi.
 
 Ohjeeksi nuorille kirjoittajille Märta Tikkanen antoi: kirjoita, kirjoita ja kirjoita!

Kiitos, Märta Tikkanen.  Oli ilo ja kunnia tavata.

-eeva

Kuvat Eeva Mantere

Ei kommentteja: