lauantai 29. marraskuuta 2008

Kesä mielessä


Marraskuisena aamuna luminen Kahvelan piha Hyvinkään keskustassa elää hiljaisessa joulun odotuksessa.
Kun talvi taittuu kevätpuolelle ja aurinko lämmittää maan sulaksi alkaa taas iloinen melske ja meininki kun teatterilaiset täyttävät pihan kesäteatterin harjoituksilla.

Kahvelan idyllisellä pihalla on ollut kesäteatteri jo kolmena kesänä hyvällä menestyksellä.
Siellä nähtiin ensimmäisenä lastennäytelmä Viiru ja Pesonen, jonka huippusuosio kannusti jatkamaan ja laajentamaan myös aikuisten näytelmiin. Vanha pihapiiri on kuin luotu kesäteatterinäytelmien esittämiseen. Kahvelan pihalla on esitetty Putkinotko ja Olviretki, sekä lastennäytelmät Onks Koira Kotona? ja Punahilkka.

Kesällä 2009 on suunniteltu esitettäväksi sopivana jatkona edellisille Aapelin Siunattu hulluus ja lapsille Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi.
Molempien näytelmien taustatyöt ovat täydessä vauhdissa, esityssopimuksia selvitellään ja aikatauluja laaditaan.

Pikku Prinssin esitysoikeudet ovat melkoisen mutkan takana, joten ei ole ihme, että tätä ihanaa klassikkoa ei ole kovin paljon esitetty. Suomentajaa edustavalta asianajotoimistolta on jo lupapaperi saatu, mutta kirjan ranskalainen alkuperäiskustantaja tutkii vielä tekemisiämme suurennuslasin kanssa. Onneksi dramatisoijamme Anna Brotkin taitaa ranskankielen ja tuntee ranskalaisen mentaliteetin, joten kirjeenvaihto sujuu ongelmitta ja luvat ovat tulossa, joskin pikkutarkkojen ohjeiden kera. Teatteri Päivölän Pikku Prinssin ohjaa Juho Mantere. Näytelmä roolitetaan kevätpuolella käsikirjoituksen valmistuttua.

Dramatisoija kertoo Pikku Prinssistä näin:

Pikku Prinssi on ranskalaisen Antoine de Saint-Exupéryn rakastettu kulttiklassikko, joka herää eloon Teatteri Päivölän sormissa kesällä 2009.
Pikku Prinssi seikkailee ympäri universumia ja tapaa matkoillaan mitä hassumpia hahmoja.
Ihmisten jatkuvaa onnen tavoittelua kuvaava tarina on hurmannut ihmisiä ympäri maailmaa jo monta vuosikymmentä.
Aikuisten maailmaa kritisoiva Pikku Prinssi on kaiken ikäisten ikisuosikki.
"Ainoastaan sydämellä näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä." Anna


Juhana Rönnkvist ohjaa Siunatun hulluuden ja punnitsee vielä eri dramatisointien välillä. Ehkä hän lopulta päätyy dramatisoimaan näytelmän itse mittatilaustyönä Teatteri Päivölälle. Joka tapauksessa näytelmäporukan ensimmäiset tapaamiset ovat helmikuussa. Silloin pidetään muutama lukuharjoitus, jonka perusteella ohjaaja tekee roolituksen. Kevätkauden harjoitukset tapahtuvat Willanäyttämöllä ja heti kun säät sallivat siirrytään Kahvelan pihalle.

Ohjaajan luonnehdinta Siunatusta hulluudesta:


Siunattu Hulluus on tarina Rummukaisten veljeksistä ja heidän yhteisestä matkastaan kohti hullujenhuonetta. Vanhimmat veljekset Ana ja Vilippus ovat todenneet, että nuorin veli Elmeri on hullu ja hänet täytyy hetimiten saada hoitoon. Matka on pitkä ja sen aikana tapahtuu paljon. Veljekset kohtaavat rosvoja ja poliiseja, saarnaajia, huijareita, kiertäviä laulajia sekä muita kylänmiehiä ja –naisia. Veljekset joutuvat todistajiksi ja osallisiksi mitä eriskummallisimpiin tilanteisiin. Osuupa kohdalle vielä rakkauttakin. Tilanteet ja ihmiset matkan varrella ovat hieman outoja, voisi sanoa jopa hullunkurisia. Matkalla selvitetään kuka lopulta on hyvä, paha tai hullu, vai ollaanko me kaikki vain hieman erilaisia. Sillä: "Hyviä on vähän, pahoja vielä vähemmän, mutta meitä siunatusti hulluja on lukematon määrä." –Aapeli.Molemmat ensi-illat ovat heinäkuun loppupuolella. Siunattu hulluus on ensi-illassa perjantaina 24. heinäkuuta klo 19.00 ja Pikku Prinssi seuraavana päivänä, lauantaina 25. heinäkuuta klo 16.00. Molempia näytelmiä esitetään kahden viikon aikana kymmenkunta kertaa.

Ryhmävaraukset ja tiedustelut Teatteri Päivölä, puh 040-762 1990 tai liput@teatteripaivola.com.

-eeva


Ei kommentteja: