perjantai 14. marraskuuta 2008

Ensi-illan huumaaTyöntäyteinen kuukausi on vierähtänyt edellisestä vierailustani tällä foorumilla.
Kaunotar ja Hirviö sai ensi-iltansa viikko sitten ja nyt eletään jo seesteistä esitysten aikaa.

Ensi-ilta oli perinteistä poiketen yksityistilaisuus, oma juhlanäytäntöni. Itselleni tuli täyteen 60 ikävuotta ja 60 puvustusta. Tämä tuntui sopivalta hetkeltä pysähtyä miettimään menneitä ja kutsua ystäviä juhlistamaan välietappia ( näin se on nähtävä, vaikka alankin jo olla katoava luonnonvara ).

Ne olivatkin ikimuistoiset juhlat. Ystäviä vuosien varrelta tuli tuvan täydeltä, voi sitä kukkien ja lahjojen määrää! Ruusuja, ruusuja ja mieltä lämmittäviä sanoja ja lahjoja, jotka nostivat hymyn huulille ja tunteet pintaan. Tuhannet kiitokset kaikille muistamisesta ja erityisesti Mervi ja Ilkka Turpiaiselle juhlien järjestelyistä.

Näytelmä sujui hienosti ja sai arvoisensa kehut ja kiitokset salintäydeltä yleisöltä. Voimme taas kerran olla ylpeitä huolellisesti toteutetusta, hyvästä esityksestä. Sekä harjoituskaudella että esityksessä kaikki venyivät parhaimpaansa.
Näytelmää tehtiin rennolla ja iloisella otteella ja se näkyy myös näyttämöllä.
Yhtä rennosti ja iloisesti toteutui oma vuosien pakkomielteeni suihkulähteestä. Siellä se nyt solisee reippaasti näyttämöllä!

Esityksen jälkeen nautittiin buffet-pöydän antimista ja sen jälkeen alkoi loistava esitysten sarja.
Niin vanhat kuin nuoret vieraat astuivat toinen toisensa perään estradille laulamaan, soittamaan ja lausumaan. Siitä syntyi suorastaan upea konserttikokonaisuus.

Yön villeinä tunteina nuoret miehet lauloivat minulle Ievan polkkaa ja tanssittivat ainakin kuuden säkeistön verran ympäri näyttämöä. Siinä flunssaisena polkatessa oli kyllä lähellä henki lähteä, mutta olisipa ainakin lähtenyt hyvillä mielin.

Illan arvokkainta antia oli saamani upea huomionosoitus. Minulle oli myönnetty Suomen Harrastajateatteriliiton kultainen ansiomerkki. Se on korkein harrastajateatterin hyväksi tehdystä työstä saatava arvomerkki ja arvostan sitä todella paljon. Tiedän tehneeni paljon työtä
ja olen iloinen ja kiitollinen saamastani huomiosta.

Kuitenkin vielä iloisempi olen siitä, että omankin työni ansiosta Teatteri Päivölä kukoistaa ja voi hyvin.
Teatteri Päivölä tuottaa nykyisin kolme näytelmää vuodessa, kaksi kesäteatteriesitystä ja yhden näytelmän syyskaudeksi Willanäyttämölle. Muutamana viime vuonna kesäteatteriesitykset on toteutettu Kahvelan idyllisellä pihamaalla kaupungin keskustassa.
Varsinaisten näytelmätuotantojen lisäksi esiinnytään pienemmillä kokoonpanoilla ja esityksillä milloin missäkin.

Yhteistyö Teatteri Betan ja Willan Nuorisoteatterin kanssa on saumatonta.
Näyttelijöitä ja muita toimijoita riittää runsain mitoin kaikkiin esityksiin ja toisaalta mahdollisimman monille riittää myös rooleja ja muuta tekemistä. Näyttelijät luovivat teatterista ja näytelmästä toiseen sujuvasti, aina sinne missä tarvitaan ja mikä ajallisesti kullekin sopii. Samoin tekniikka ja muu kalusto on luontevasti lainattavissa yhteiseen käyttöön.
Yhteistyö on suunnaton voimavara, joka turvaa teattereidemme tulevaisuuden. Kaikki kolme teatteria tekevät vuosittain omia itsenäisiä produktioita ja sen lisäksi yhteistyöproduktion, kuten tällä kertaa Kaunotar ja Hirviö- näytelmän ja viime vuonna Pessin ja Illusian. Yhteistyöproduktioissa joukko hitsaantuu entistä lujemmin yhteen.

Kolmen teatterin yhteistä vuosijuhlaa, Teatterigaalaa, vietetään tällä kertaa 3. päivä tammikuuta teatteriravintola Harlekiinissa. Perinteeksi muodostuneessa juhlassa palkitaan ansioituneita teatterilaisia, syödään hyvin ja nautitaan tasokkaasta ohjelmasta. Illan aikana esitetään myös videokooste vuoden esityksistä. Kutsu tilaisuuteen lähtee näinä päivinä, teatterilaiset varatkaa päivä kalenteristanne ja varautukaa ilmoittautumaan, vain noin 120 ensinnä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Gaalaan pukeudutaan tilaisuuden luonteen mukaan juhlavasti.

Lehtitietojen ja huhujen mukaan kaupungin isät ovat näyttämässä vihreätä valoa Willanäyttämön kunnostukselle. Se on upea asia, josta on syytä olla kiitollinen. Willanäyttämö halutaan säilyttää ja kunnostaa siihen tarkoitukseen mihin Eero Halme on sen viisaasti suunnitellut ja omin käsin rakentanut.
Teattereiden on syytä osoittaa olevansa tämän suuren rahallisen satsauksen arvoisia. Meidän on tehtävä entistä lujemmin suunnitelmallista työtä saadaksemme aikaan sekä itseämme että katsojia tyydyttävän monipuolisen ohjelmiston ja katsomisen kestäviä näytelmiä.

Tulevan vuoden 2009 runkosuunnitelma on valmiina.
Teatteri Päivölä esittää kesällä Kahvelan pihalla Aapelin hulvattoman komedian Siunattu hulluus, jonka ohjaajaksi on kutsuttu Juhana Rönnkvist.
Lapsillekin on tarjolla oma kesäteatterinsa, jota esitetään lomittain Siunatun hulluuden rinnalla.
Ensi kesänä Kahvelan pihamaalla nähdään iki-ihana Pikku Prinssi. Näytelmän on dramatisoinut Antoine de Saint-Exupéryn romaanin pohjalta Anna Brotkin ja sen ohjaa Juho Mantere.
Ensi vuoden syyskauden yhteistuotanto Willanäyttämöllä on lumoava ja salaperäinen Tuhat ja yksi yötä, jonka tuotannon yksityiskohdat ovat vielä työn alla.

Tänään ja vielä joitakin kertoja tämän jälkeen on näyttämöllä Kaunotar ja Hirviö, hieno näytelmä, jota voi vilpittömästi suositella kaikille.

-eeva

Ei kommentteja: