torstai 29. joulukuuta 2011

Bernarda Alban talosta Tuhkimoon

Teatteri Päivölän menestyksekäs naisten vuosi 2011.


Vuosi 2011 oli Teatteri Päivölälle menestyksekäs Hyvinkään teatterielämää koettelevista
tilaongelmista huolimatta.Bernarda Alban talo

Vuosi alkoi Lea Kaleniuksen ohjaamalla Federico Garcia Lorcan näytelmällä Bernarda Alban talo.
Lorcan näytelmä on täynnä toinen toistaan vahvempia rooleja,  Bernarda, La Poncia, viisi tytärtä ja isoäiti.  Näytelmässä käydään naisten välistä valtataistelua  kaiken aikaa kun jokainen yrittää saada itselleen tilaa suljetussa talossa.
Bernarda Alban roolissa nähtiin Maija Honkasalo ja La Ponciana Anu Vänskä.

Esityspaikka löytyi Villatehtaalla sijaitsevasta Ravintola Palomasta, jonka studiokabinetti osoittautui varsin käyttökelpoiseksi teatterin tarpeisiin.  Viihtyisä ravintola mahdollisti kokonaisvaltaisen illanvieton ruokineen ja juomineen.

Bernarda Alban talon vaikuttava toteutus veti katsomot täyteen ja kaikki näytökset olivat loppuunmyytyjä.Suloinen myrkynkeittäjä.

Teatteri Päivölän Kesäteatteri on rantautunut Hyvinkään keskustaan Hämeenkadun varrelle, jossa Kievarin pihalla näyteltiin jo kuudetta kesää. Kesäteatterinäytelmäksi valittiin Arto Paasilinnan Suloinen myrkynkeittäjä, jonka ohjasi Juho Mantere.
Paasilinnan huumori puri ja nuorekkaalla tyylillä ohjattu näytelmä oli menestys.  Päärooleissa myrkkyä keitteli Anu Vänskä, nuorena sukulaismiehenä nähtiin Juho Lehto ja lääkäri Jaakko Kivistönä Pentti Autere.


Tirlittan.

Myrkynkeittäjän rinnalla esitettiin Kievarin pihalla perinteisesti kesäteatteria myös lapsille.
Yhteensattuman vuoksi alunperin suunnitelmissa ollut Saapasjalkakissa vaihtui lennossa Tirlittaniksi ja nopealla tahdilla valmistui lasten riemuksi Oiva Paloheimon klassikko, joka oli Kaisa Malisen esikoisohjaus.

Tirlittanina seikkaili Maria Krestjanoff ja Luuvalorouvana komenteli Maija Honkasalo. Näytelmässä oli toistakymmentä näyttelijää,  mukana reipas joukko lapsinäyttelijöitä ötököinä ja sirkustaiteilijoina.


Kultalampi.

Syyskausi aloitettiin Ernest Thompsonin maailmankuululla näytelmällä Kultalampi, jonka ohjasi Teemu Ojanne.  Ravintola Paloman tila sopi mainiosti tähän näytelmään, joten keväällä alkanutta yhteistyötä ravintolan kanssa oli helppo jatkaa.

Vielä tammikuussa 2012 jatkuvan Kultalammen päärooleissa Norman ja Ethel Thayerina loistavat vahvat ja kokeneet näyttelijät Erkki Karhunen ja Anu Vänskä.
Perheen tyttären Chelsean roolissa nähdään Hanna Tarkiainen,  joka on kunnioitettavasti urakoinut vuoden aikana kaikissa Teatteri Päivölän näytelmissä ja vielä sen lisäksi Teatteri Betan Karjalan profeetassa.  Juho Lehto vakuuttaa jälleen Kultalammessa kaksoisroolissa postimies Charliena sekä Chelsean miesystävänä.  Nuori Juho Marttila kerää kannuksia tulevaisuuteen näytelmän hurmaavana poikana Billynä.

Syyskauden näytökset ovat olleet loppuunmyytyjä.  Tammikuussa nähdään vielä kolme esitystä,
11.1., 17.1. ja 24.1.  Näihin esityksiin on lippuja saatavana.Tuhkimo.

Teatteri Päivölän perinteisiin on jo vuosia kuulunut syyskaudella esitettävä koko perheen näytelmä.  Tänä vuonna lastennäytelmä oli vähällä jäädä tilaongelmien vuoksi tekemättä.

Ravintola Ilonan ravintoloitsija Jouni Karttunen riensi hätiin ja tarjosi tilansa Päivölän käyttöön ja niin käynnistettiin pikaisesti koko perheen Tuhkimo, jonka ohjaajaksi lupautui Teemu Ojanne. Muutamassa päivässä Virve Ojanne kirjoitti käsikirjoituksen ja  Eija Koivisto sävelsi musiikin.  Eeva Mantere kehitteli puvustuksen ja Hanna Tarkiainen lavasti tilan sadun henkeen apunaan Sari Ahola.

Tuhkimona nähtiin Maria Krestjanoff  ja mukana oli joukko Päivölän vahvoja  konkareita, mm. Jouni Laine, joka mielellään ehtii kirkkoteatterin kiireiltään mukaan syksyisiin lastenproduktioihin.

Tuhkimolla kerättiin jouluiloa Hyvinkään sairaalan lastenosastolle.  Joulun alla käytiin esiintymässä sairaalassa ja vietiin tuliaisina avustussumma, jota saatiin kerättyä 640 euroa.

Summa summarum.

Päivölässä voidaan olla tyytyväisiä vuoden tulokseen.  Se ollaan tehty, mikä näissä olosuhteissa on ollut mahdollista, ehkä vähän ylikin.

Katsojaluvuista ja kiittävästä katsojapalautteesta päätellen Teatteri Päivölän monipuolinen ohjelmistotarjonta on antanut kaupunkilaisille sitä mitä on toivottu.
Loppiaisaaton Teatterigaalassa on helppo kerrata onnistuneen vuoden tapahtumia ja jatkaa kohti uusia seikkailuja ja uutta teatterivuotta.

-eeva 

Kuvat Hanna Tarkiainen

Ei kommentteja: